Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 14:01 - Разходка до кале Широково
Автор: zvezdichka Категория: Хоби   
Прочетен: 15429 Коментари: 12 Гласове:
12

Последна промяна: 02.12.2009 14:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В деня, когато посетихме местността “Чуката” в село Острица се разходихме и до съседното село Широково и по-специално до Широковското кале, за което знам от съпруга си. Калето е открито и описано от Карел Шкорпил и бяхме заинтригувани да го видим, а и търсехме място за разходка.
image
Спряхме колата до селските обори и това, което забелязахме в далечината бяха 2 черни прасета, които ровеха в земята. Мисля, че бяха диви, но явно хора ги отглеждат. Като ни усетиха веднага се скриха в обора.
image
Тръгнахме по черния път от долната част на калето. Всичко беше обрасло в дръвчета, трънаци.
image

image

image
Качихме се от едната му стръмна страна откъм Лома и въпреки, че не ми изглеждаше много високо, общо взето се запъхтях, докато се отзова горе. А оттам се разкриваше гледка на местността.
image

image

image
Обхождайки района, които беше обрасъл във високи треви, това, което се набиваше на очи беше невероятно грозна гледка на посегателство от страна на човека. Навсякъде бяха копали – малки и големи изкопи, иманяри, които са търсели нещо ценно навярно... Никъде досега не сме виждали следи от такова копане. То бива, бива, ама чак толкоз...!
image
Това, което мога да дам като информация за калето е от една книга на бивш военен от село Широково, който е милеел за историята на селото си и се е опитал да я запечата в книга, само, че не знам името му, но той е черпел информация от записките на Карел Шкорпил. Ето какво се казва там: (С наклонен шрифт съм набрала част от текста на книгата.)
  През 1914г. Карел Шкорпил прави подробен опис на старините по течението на река Русенски лом. Подробно описва 2-те калета до селото – кале Широково и Кале на Мерата. (Ние специално обходихме кале Широково.) За него Карел Шкорпил споменава, че формата на крепостта е остър клин 450 кр. дълъг и 170 кр. широк.
image
Крепостта е била пазена от югоизточната достъпна страна на платото с два напречни зидове между скалистите стръмни спускове. Във външния зид е имало 3 големи полукръгли изпъкнали навън кули и пред него един ров. Вътрешния зид е до 4м. дебел и 90 кр.дълъг, с две полукръгли изпъкнали кули, с диаметър около 15 кр. Зидът и кулите са били построени на външно лице от големи квадрати (1,25м. дълъг, 0,6 м. висок, 0,8 м.дебел). Вътрешността на зидовете е от ломен камък , изливан върху твърд хоросан. Входът е бил от югозападния край на зида: от него е слизала стръмна пътека в долината. Пътеката е била от части изсечена в скалата. И досега личат изтрити стъпала и до платото едно изкуствено правоъгълно отделение, сечено в скалата, което е съборено от външната страна.

image
image
На скалите над долината на река Черни лом не личат следи от зидове, а се намират наред дупки (0,2
x 0,15) , обикновено по две на разстояние 1,3 м. – вероятно от дървена крепостна стена.
image

image
Такива дупки се намират и на други места в крепостта (от дървени вътрешни постройки).”
  А ако някой очаква да види снимки с останки от кале и крепостни зидове ще го разочаровам – кале във вида в какъвто ни го описва Карел Шкорпил не съществува. Пред погледа ни се ширва една просторна поляна и само когато човек се разходи по края на калето от страната на реката се виждат каменни ямки (дупки).
image
От един голям изкоп, със сигурност изкопан от иманярите се виждаха вероятните основи на крепостта – големи, бели, дялани камъни.
image

image
И от още едно място можехме да си изградим представа за материала – каменните блокове в основата действително бяха огромни и навярно самото кале е било изградено от камък и дърво. Но за съжаление само това се беше запазило от каменната зидария на крепостта...
image
Каменните зидове са били от страната на остришкото плато. (Самото кале се намира на границата на Широково и нивите на село Острица.) А от стръмната страна откъм река Баниски лом вероятно е била изградена дървена конструкция от греди и порти, за което свидетелстват многото каменни дупки, които видяхме и снимахме.
image
  А тук ще ви покажа и малките красоти, скрити горе сред скалните места и поляната: image

image

image

image

image
 
Имаше и цъфнал люляк. image

image

image
Предполагам, че калето е било разграбено още от древността, защото местните къщи се строят в основите си с ломени и обработени камъни и местните хора са ги използвали за изграждане на къщите си навярно.
Точно срещу калето се разкрива красива гледка към живописния каньона на река Русенски Лом. Характерно за Природен парк “Русенски Лом” е, че той започва именно от Широково.
image

image

image
Уникални са скалите и скалните форми, които човек може да различи, оформени в тях в непристъпните височини. Множество дупки и пещери зеят в тях.
image

image

image

image
Един великан е застанал на пост и пази скалистите зъбери. Жалко, че не може да стресне иманярите, които забягват на съседния склон, за да копаят и поразяват земята на нашата древност...
image

image
А другото кале, известно под името “Кале на Мерата” се намира точно срещу моста, който ни отвежда към село Острица. Но него все още не сме успяли да го посетим.
image
  image  


Тагове:   Кале,


Гласувай:
12



1. katan - Всеки камък,всяка тревичка, всяко дърво е красиво и ценно!
02.12.2009 18:41
Събрала си в постинга толкова много красота с всяко цъфнало клонче и росата по листата!!!
Но и много история!
Поздрави за прекрасния постинг!
цитирай
2. an200 - Поздрави за поста!)
02.12.2009 21:55
Тези места не съм ги виждала.) Благодаря ти за интересните снимки и текст!
цитирай
3. zvezdichka - Наистина са ценни Катя,
02.12.2009 22:06
стига човек да има нужното съзнание и да го пази. А мен ме боли, когато нещо се разрушава съзнателно с цел обогатяване... И се потъпква паметта и всичко ценно се обезмисля. Но какво да правя, когато мнозина са ръководени от максимата "Целта оправдава средствата". Бих била благодарна, ако скритите съкровища се откриват на тези, които са достойни и могат да донесат слава на цялата ни страна!
Благодаря ти за коментара :).
цитирай
4. zvezdichka - Да, Ани и
02.12.2009 22:10
аз се радвам, когато се запознавам с нови места или виждам други, станали ми вече любими, така, че ние сме тук за да споделяме видяното и преживяното и да се преоткриваме :).
Поздрави!
цитирай
5. анонимен - Здравей, чудесни снимки и места, ...
05.01.2012 23:18
Здравей, чудесни снимки и места, израснал съм там и като деца сме скиторили по тези чудни места. Благодаря за напомнянето, не че мога да забравя Острица и Широково.
цитирай
6. zvezdichka - Благодаря Анонимен 5!
06.01.2012 15:01
анонимен написа:
Здравей, чудесни снимки и места, израснал съм там и като деца сме скиторили по тези чудни места. Благодаря за напомнянето, не че мога да забравя Острица и Широково.


Тъй като Острица е селото на родителите на моя съпруг и от време на време си правим разходки из местността. Ще ти дам и други линкове, ако не си ги разгледал:
http://zvezdichka.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/11/17/razhodka-po-chukarite-v-okolnostite-na-selo-ostrica.437830

и друг поглед към Широково:
http://zvezdichka.blog.bg/hobi/2009/12/03/snimki-ot-edna-liatna-razhodko-okolo-selo-shirokovo.447675

А родните места не са за забравяне, тъй като в тях са скътани много топли спомени!
цитирай
7. gocho52 - Много труд си положила...
10.03.2012 18:28
Прекрасни са!
цитирай
8. zvezdichka - Благодаря ти!
30.03.2012 13:34
gocho52 написа:
Много труд си положила...
Прекрасни са!

Аз май съм така почти с всички постинги, затова и бавно ги пиша и остават много ненаписани :).
цитирай
9. анонимен - tova e moeto selo
13.04.2012 11:45
tova e moeto selo
цитирай
10. zvezdichka - :)
18.04.2012 13:37
анонимен написа:
tova e moeto selo


Преди 2 седмици пак се разходихме натам и го видяхме от високо. Има страхотна панорама към селото от различни места.
цитирай
11. анонимен - здр
12.06.2012 16:01
къде мога да намера книгата ,странйицата от която е снимана по-горе
цитирай
12. zvezdichka - Здравейте анонимен!
15.06.2012 14:32
анонимен написа:
къде мога да намера книгата ,странйицата от която е снимана по-горе


Съпруга ми я е снимал от някой местен човек мисля че, но в момента не мога да ви кажа нещо повече, защото и аз не съм я виждала книгата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816502
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031