Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 08:08 - Дивотински манастир
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 18742 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 03.08.2009 09:24


Ако търсите умиротворение за душата си или искате да си направите романтична разходка, заповядайте в Дивотинският манастир.


image

Там тишината сякаш е спряла завинаги, пъстрите цветя радват очите, а зелените хълмове наоколо успокояват съзнанието. Манастирът е грейнала в белота. Пред входа му са разположени новите пейки, за които поверието гласи, че ако болен преспи, ще се събуди напълно здрав. Вратата на църквата никога не се заключва и всеки, дошъл с добра мисъл, може да си запали вонещица и да остави пари колкото прецени. Но ако вандали престъпят прага, ще ги достигне наказанието Божие. Историята на манастира е бурна, свидетествата за чудесата случили се и сучващи се в него са много. Едно от тях се свързва и с Апостола на свободата Васил Левски.

Икона спасила Апостола на свободата Левски от куршум
В манастира се пазат две чудотворни и.кони. Едната е с дупка от турски куршум. Той бил изстрелян по Левски, докато се крил в светата обител. Куршумът обаче рикоширал и убил заптието. Другото чудодейно изображение е на света Троица.

Спасение от кражба
Според легендата през 1806 г. някой си Хасан ходжа от Брезник дошъл в Дивотинския манастир с двама сеймени и подкарал всичкия добитък - овце, крави, волове. Старият игумен бил безсилен да ги предотврати разграбването. Влязъл в църквата и ядосано ударил с тоягата си по иконата на света Троица: „Видя ли, турците взеха стоката. Обедня твоят манастир. Аз като нямах сили да спра, порази го ти". И станало чудо. Животните сами се върнали в манастира, а Хасан ходжа внезапно се почувствал зле, паднал на земята и умрял. Спътниците му се изплашили, погребали мъртвеца и хукнали към село Дивотино да разкажат какво се е случило. Оттогава мястото носи името Ходжин гроб.

image

История
По време на Второто българско царство в Средецка област имало над 100 манастира. Наричали ги Българската Света гора. Четиринайсет от тях били в подножието на планините Плана, Витошка и Лозенска. Наричали ги Мала Света гора. Днес в Софийска област се броят 66 манастира, от които 44 са функциониращи и 22 в руини. Историята на основаването на Дивотинският манастир също се свързва с чудо. Според устните предания св. Троица се явила на сън на християнско семейство, мъж и жена от Дивотино. Завела ги до мястото, където имало заровено имане и там Бог им поръчал: „Утре сутринта вземете лопати, изровете златото, натоварете го на магарето и където то спре и остане, там издигнете манастир в чест на св. Троица.” Рано на сутринта селяните тръгнали към посоченото място да изпълнят Божието повелие. Изровили голяма глинена делва, пълна с жълтици. Натоварили я на самара на магарето и тръгнали. На малка поляна между два потока, магарето легнало на земята. Притулено и сенчесто, мястото не било за манастир и хората започнали да подканят магарето да стане. Увещавали го, ритали го, но то упорствало. Разбрало се, че волята на св. Троица е, там да се гради манастирът. Разтоварили животното и мъжът отишъл в Дивотино майстори да вика, манастир да градят.
Така в 1046 г., когато се навършвали сто години от смъртта на св. Иван Рилски, се започнало вдигането на Дивотинския манастир. И до днес местността, където било открито златото, се казва Имането, а голямата византийска глинена делва, векове пазена в манастира като светиня, се съхранява в Пернишкия исторически музей.
През Второто българско царство манастирът се замогнал с много имоти. През 15 век станал център на духовен живот и просвета. През целия период на турското робство бил средище на българската писменост в този край. През 18 век в манастира имало килийно училище, в което се учил и Дамгур хайдут.
Манастирска хроника гласи: „Руку ему Еремия, да се знае кога беше се събрала войска на Петровден, а запалиха манастиру през Божицевите пости, та изгоре.”
Същият йеромонах Еремия веднага възстановил манастирските килии и църквата, където отново била положена иконата на св. Богородица с Богомладенеца, спасена от пожара, рисувана от иконописеца Йоан от София през 1710 година.
От 1922 до 1973 г. манастирът е девически. През 1927-1928 година е вдигната сегашната двуетажна постройка.
През 1975 г. игумен става свещеник Емануил и се грижи за манастира със семейството си. Днес Дивотинският манастир се стопанисва от млад монах, дошъл да се грижи за светинята.

Местоположение
Дивотинският манастир „Света Троица“ се намира в Люлин планина, в землището на пернишкото село Дивотино, и на около 2 км югозападно от квартал Михайлово на Банкя. Сгушен между два потока, в малък дол между Дебели рид, Тънки рид и Дреново брисое, в северните склонове на Люлин планина. Донего водят три пътя. Но, най-бързо се стига от центъра на град Банкя, с автобус номер четирсет и четири, до последната спирка на квартал „Михайлово” и още два километра пеша през баира. Другият вариант е през вилната зона на квартала, по черен път, с автомобил на седем километра югозападно от Банкя. А третият път е откъм Перник, на единайсет километра западно от село Дивотино, през махала Бреста, по който може да се пътува с автомобил само в сухо време.


Тагове:   манастир,   чудо,   люлин,


Гласувай:
9



1. kosara2008 - !!!
03.08.2009 09:32
благодаря за разходката,дошло от миналото и вписано в днес и остава..за утре...добър разказвач си...
цитирай
2. анонимен - Чудесата в храма
17.02.2010 02:03
Страхотно!!! Доставихте ми истинско удоволствие! Благодаря, че оттук научих толкова много за моето родно село Дивотино и манастира, който е оставил у мен незабравими впечатления
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504363
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/