Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2012 16:00 - ИНДИЯ
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 15824 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 02.02.2022 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
  Географска карта на Индия

Страната, която заема най-южната част на Азия - полуостров Индостан - ние наричаме Индия. Приема се , че я наричаме така по името на реката Инд (макар тази река да тече днес през територията на съвременен Пакистан), но откъде пък дошло името на реката ще видим след малко, когато надникнем отново в сборника с древнобулгарските летописи. Самите жители на тази страна я наричат Бхаратваша, което ще рече "Страна на Бхаратовите потомци"(Легендата за петте братя Пандави - булгарската инванзия от север!!).

Индия - това е страната на най-високите планини - Хималаите, на най-гъстите гори - джунглите, на най-сложното класово деление - кастите, на най-хубавите приказки - легендите за миналото на Бхаратваша.
Още в най-древни времена Индия била заселена от народи, които създали висока култура и забележително изкуство. За тях обаче в Европа се знаело твърде малко в древността, тъй като те били много отдалечени от средиземноморските народи. Индия била далечна и тайнствена страна, съществуваща едва ли не само в приказките.
За културата и далечното минало на Индия се знаеше малко и в по-ново време. Едва в началото на 20-ти век алхеологическите проучвания разкриха, че Индия наред с Нилската долина и Месопотамия е била огнище на забележителна култура още в най-дълбока древност. Центровете на тази култура са открити в Пенджаб - града Харапа и на реката Инд, 650 км. южно от Харапа - градовете Чанху-Даро и Мохенджо-Даро.

image

Древният град Мохенджо-Даро

Те са били изградени през третото хилядолетие пр.н.е. - по същото време, когато фараоните в Египет строели своите пирамиди, шумерите записвали с клинописно писмо легендите за потопа, а човекът на територията на днешния Европейски съюз(като изключим Балканите) си служел още с каменни сечива, правел първите си несмели опити в грънчарството и съвсем слабо познавал земеделието.
Какви са били хората, създали тази най-стара култура в Индия, наречена индска култура? На този въпрос науката ни дава все още много оскъден отговор. Все още не са разчетени писмените знаци на хората живели в тези благоустроени градове с пресичащи се под прав ъгъл улици, с няколкоетажни сгради, с изумително добре устроена канализационна мрежа и баня почти във всеки дом.(Не е разчетено все още и първоначалното писмо на т.нар. Минойска култура в Източното Средиземноморие...?!).

Самото население в Индия както в миналото, така и днес е доста разнородно. Затова отново, преди да продължим разказа за тази страна, да видим какво са ни оставили като памет нашите средновековни булгарски летописци:

image

Многозначителна карта на Азия...Най-интересен за нас е символа на царството от северозапад...! Протегнал ръце над континента многозначително!

"...Част от българите на Казан с карите се отправили на изток. Така части от тях се заселили в Алтай, Уйгурия, Монголия, Северен Китай и достигнали до Америка. . .

Съседите им често ги наричали по името на почитания от тях дух на Вълка-Синдиу/Синби/ или Хона-синди/инди/, сенбийци, хуни,  и т. н. Затова великите държави създадени от българите на изток, се наричали хунски, сенбийски,  и т. н. На Алтай българите почнали да топят желязо. В Северен Китай основали доста градове, продължили да да създават стъпаловидни храмове-пагоди, установили обичая да се носят плитки/в Манджурия/, разпространили мита за вълка-спасителя на българския принц. Освен това дали името на река Хуанхе/от булгарското Кубан-су „Жълта река”/, на пустинята Гоби/от булгарското Куба или Кума „жълт, пясъчен”. В Монголия българите дали името на тази страна/Монгол-от булгарското Магол/. Манджурите, киргизите, уйгурите, фино-угрите и други народи оценили майсторството на българските занаятчии и почнали да наричат най-добрите сортове кожи и обувки –булгар/булгари/.

А в Америка потомците на българите-майя/от българското название на духа на слънцето Мая и рода- Май/, ацтеки/от названието на българския род Ищяк/ и инки/от названието названието на рода Еней/, също построили много градове, големи пирамиди, разпространили българския мит за Карга, донесъл на земята топлината и много български думи/индианското цилан-от българското джилан „змия”, индианското Куба-от българското Куба-Кума „жълт” и т. н. /.

Друга част от българите на Казан се отправили на юг. На територията на днешен Казахстан и Средна Азия от основната маса се отделили масагетите и кушаните, които българите наричали още Сак и Сок.

След това се отделила още една част, която под названието на своя тотем-Синдиу/Хиндиу/ отишла в Индия и завоювала тази територия. Там българите-синдийци от своя тотем дали името на цялата страна/”Индия”-от Синдиу, Хиндиу/ и на жителите и названието индийци. Също и на няколко реки-на Ганг/от българското анг „пълноводна река”/, Инд/от Синдиу/ и др. , основали доста градове,

разпространили мита за българския принц Казан-Магула, спасен от вълка/от българското Магула произлязло тяхното „Маугли”/, започнали добив и производство на метали. Освен това направили популярен българския символ на земната радост и щастие -„свастиката”. . .

Интересно е че и по- късно, през 16-19 век индийската държава носила българското название „Империя на великите Моголи”/от булгарското име на духа на Вълка-Магол/. И  още една група българи останали в Средна Азия, основали градовете Бухара/етноним на „булгар”/, Самар/днешния Самарканд/и др. ..."

                                   ..............................................

"...Не по късно от 3-хил.  година преди Христа на юг се спуснала
нова вълна преселници от Идел-билсага или бишатар/”петте рода”по булгарски/.  Една част отново останала в Украйна,  където съседите им ги наричали „бастарни”,  друга част се заселила на Балканите,  където се подчинила на Критското царство и по- късно станала известна под името „пелазги”.  Трета част се придвижила до Кавказ,  където ги наричали „кутии”,  ”утии”,  ”албани”,  ”хети”,  а четвърта част - в Средна Азия,  станали известни под името саки,  масагети и кушани.
 
Средноазиатските билсага след това преминали през Афганистан и Пакистан и завоювали Индия/те останали в паметта на индийците под името „петте братя –Пандави”/.
 
Кавказките билсага на границата между 3 и 2 хилядолетие пр. Христа завоювали по-голямата част от Мала Азия и основали Хетското царство,  а около 2200 г. пр. Христа атакували Сувар-Шумер и за известно време го върнали под властта на булгарите.  Но след това сарканските династии/на акадци,  вавилонци,  асирийци/отново си върнали властта,  макар да продължили да развиват булгаро-шумерската култура.  А Балканските билсага-пелазги основали Макан/Микена/ и редица други градове на полуострова. ..."


                             
За петте братя Пандави или Сказанието за Бхаратовите потомци ще стане дума в следващата публикация, която ще е изцяло посветена на него...
                            

"...Според данните от булгарският поет и историк Кул Гали тризъбецът бил любим символ на булгарите-билсага.  Излиза,  че още в 3-тото хилядолетие пр. Христа,  когато билсага дошли в Кара Саклан/Украйна/и Балканите,  този символ се появил по тези места.

Какво означавал тризъбеца за булгарите?

Отначало той бил символ на самия Тангра - Бога,  който често се вселявал в Слънцето/булгарите казвали: ”Слънцето - това е окото на Тангра”/.  Така че първоначално тризъбеца символизирал не нещо друго,  а лъчите на изгряващото Слънце. ..."


                                  

Едно обаче ни казва с положителност науката още преди да е прочела сборника с историческите летописи от Волжка България - към средата на второто хилядолетие пр.н.е. в Индия нахлули светлокожи племена, наречени арии или арийци.

image

Древни фрески свързани с Тантра-йога и арийците-булгари. Змията е древнобулгарски шамански символ, огъня на жертвеника и тризъбеца също.


Те оставили много интересни писмени паметници - химни с религиозно съдържание, носещи името "Веди"( от източно-арийския глагол - ведать, проведать). На санскритския език, на който пишели тези арийци, днес превеждат думата като - "знание". Този език е добре известен на учените, тъй като се е запазил много време - дори до Средновековието. Днес "Ведите" стоят в основата на хиндуизма - една от основните религии на Индия.

image

Хиндуистка религиозна митология


Във "Ведите" - старинните свещени песни на арийците, са отразени както материалния бит и духовната култура, така и ожесточените войни, които водели отделните племена помежду си.

Завоевателите - арийци запазили своето привилегировано положение и с течение на времето се превърнали в строго разграничена господствуваща класа, а покореното население, наречено дравиди, останало в положението на подчинени и потиснати съсловия. Така в началото на първото хилядолетие пр.н.е., древноиндийското общество вече е съсловно урегулирано.
Делението на групи, наричани касти, било свързано с първоначалния произход на населението, а не с имотното състояние и добило наследствен характер. Кастите, наричани на индийски "варни", пуснали такива дълбоки корени всред индийското общество, че и до днес не са преодолени. И до днес съществува убеждението, че хората се раждат различни по произход, по ум и дарби и съответно с това им се отрежда и мястото в живота.

В класата на привилегированите завоеватели влизала кастата на браманите. От нея се излъчвали служителите на религията, която в Индия играла много голяма роля. Втората привилегирована каста била кастата на кшатриите, от чиито среди излизали военните. Третата каста - кастата на вайшиите, се образувала от останалите свободни членове на арийската община - земеделци, скотовъдци, търговци.
Най-потисканата и експлоатирана каста била кастата на шудрите. В нея влизало огромното покорено население на Индия. Робите не се числели към никоя каста.
Богатството и имотното състояние не оказвали никакво въздействие върху кастите. Земеделецът можел да има много имот и земи, търговецът можел да натрупа голямо богатство, но единият и другият си оставали вайша. Браманът можел да бъде последен бедняк, но си оставал пак браман.
Отделните касти почти не общували помежду си. А бракът между членове на различни касти бил абсолютно забранен. Горко на младите хора, които дръзвали да сключат такъв брак! Децата им били смятани по-долни от най-презряната каста.

Много от индийските народи изповядвали религията на Буда. Будизмът бил обединяващо звено на многобройните племена на полуострова. Той получил голямо разпространение и вън от пределите на Индия. Другата основна религия - хиндуизма се запазила явно за по-висшите касти. По-късно в западните области на Индия се разпространил исляма, което довело и до отделянето на Пакистан от Индия. Културата и особено изкуството на Индия оказали голямо въздействие върху народите населяващи Индонезия, Бирма, Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Лаос.

image

Любимият ми Тризъбец в ръцете на хиндуисткият бог Шива в предградията на Ню Делхи. Интересно е да се знае, че столицата на тази страна, подобно на областта Анатолия и държавата Италия, е кръстена на древнобулгарската прародина - Идел...


Населението на Индия, както показват археологическите находки, поддържало търговски връзки с Месопотамия, Мала Азия, островите Крит, Кипър, с народите на Средиземноморието. Тъй като пътуването тогава било продължително, трудно и опасно, в съзнанието на средиземноморските народи Индия била далечна, богата и тайнствена страна.
Едва когато в края на четвъртото столетие пр.н.е. Александър Македонски, воден от младежки порив към пътшествия в непознати страни и неутолима жажда за завоевания, стъпил с войските си в Индия, в тази тайнствена страна могли да надникнат повече хора. Едва тогава тя станала по-близка и позната на древните народи.

image

Друг интересен факт е, че и днес в Индия най-предпочитан ден за женене е 16 май. Според традицията тогава душите на влюбените се сливали най-добре. В началото на май у нас се празнува Герговден, който води началото си от  аналогичния тенгриански празник - Сабантуй - Чобанска сватба. Празнуван с оригиналното си название до края на 19 век във Волжка България - в началото на май месец разбира се...


image

Индийския бивол е от породата на българските малачки и има привилегията да е свещенно животно наред с другите индийски крави. Председателят на почти постояно управляващата партия ДПС, който имаше две основни идеи през годините - да узакони проституцията и да развъжда индийски биволи в България, кой знае защо не успя да реализира нито едната... Но гражданското общество вместо да се възползва от това и да възтанови популацията на българското изконно говедо, се случи нещо друго. Съгласно дерективите на европейското законодателство, днес в България свещени животни са уличните кучета...





Следва продължение








Гласувай:
4



1. atil - Май истинските ценители, позна...
27.04.2012 18:22
Май истинските ценители,познавачи и последователите на публикациите ми сред блогарите в този блог са един човек и половина?! Ако се съди по гласовете за това велико огнище на човешката култура каквото е Индия...Това дори ме развесели и ще бързам още днес да напиша и за Бхаратовите потомци.От обяд съм си приготвил от жълтата ракия, пък след Гергьовден ще продължа с Китай. Понеже не са ми особено симпатични, китайците, още от едно време, мисля да им отделя само една публикация.
цитирай
2. bven - Здравей, Атил!
27.04.2012 22:25
Постингът за древните земи на българите е много силен, разтърсващ и при липса на друга информация всеки ще се чувства не на място, ако пише и изкаже някакво мнение. Но предполагам, че това няма значение за теб - който е решил да пише и говори истината, знае каква може да бъде реакцията :))).
Важното е истината, на всяка цена истината да си пробива път. Защото без минало няма бъдеще. А всички ние сме устремени към него и няма сила, която да спре този ход!
Това, което ме порази , докато дочитах твоя труд е клипът от филма Вълшебният брилант - точно преди една седмица го гледах и откривах прилики с много стари български символи..както се знае, няма нищо случайно:))
Пожелавам ти хубави празници, на маса с приятели и другари и очаквам продължението на темата за българите.:)))
цитирай
3. atil - Добър вечер bven! Това горе нарочно ...
27.04.2012 22:44
Добър вечер bven! Това горе нарочно го написах, защото наистина ме досмеша по по време..., много добре знам че не е точно така. Сега живея в родното се село,което го броят официално за град,но пак не е точно така.Но когато учих( и работих) в бившия СССР имах възможност да общувам с хора от цял свят.И понеже историята ми е една нетленна любов още тогава направих доста изводи и заключения, които времето ги потвърди. Каквото не съм видял на яве, са ми го показвали на снимки и и на запис. Културата на нашите предци и техният начален тласък е причината за възникването на повечето огнища на човешките култури по света. Този споменаван неофициално факт(известен от доста време много добре, поне в културните отдели на чуждите разузнавания), ме накара да ги изкарам тези неща ,подредени - черно на бяло.Пък нека да са любителски и неофициални...!
Благодаря за пожеланията,весели празници и добро настроение от мен!!!
Има да се пише още за Китай,Гърция,Рим и Тракия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5649024
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031