Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2012 22:34 - За хората-злато в Якоруда
Автор: zvezdichka Категория: Други   
Прочетен: 22817 Коментари: 29 Гласове:
34

Последна промяна: 24.10.2012 09:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

България е пълна с будни и енергични хора, които творят, споделят идеи, търсят извори, от които да почерпват жива вода. Явно във всеки град или село има такива звездици, които светят с различна светлина от останалите люде. Напоследък в нашите пътувания търсим изключително живия контакт с хората, защото той ни обогатява. Да почерпиш от чуждия опит, да се зарадваш на сътвореното от ръцете на трудолюбивия българин или българка, да се запознаеш с интересни личности, които са вдъхновени по един или друг начин – това наистина е богатство. В този пост искам да споделя за “хората-злато”, с които се запознахме в Якоруда, благодарение на нашия приятел Нури.  

Нури, по известен като Габърчето също е от тези хора, недолюбван от мнозина, защото не се притеснява да говори истината в очите на хората. Той е много общителен, слънчев и добрудушен. 

image

image

И е човек на изкуството – стихоплетец на душата. Благоразположен и раздаващ се към приятелите си, гостоприемен. Благодарим му от сърце, че отдели от своето време и ни показа толкова красиви неща от Якоруда и околностите й.

Друга светла личност на Якоруда, която ни впечатли със творческия заряд и положителна нагласа на живота е твореца Фейзула Црънков.

 

image


image

 

Този човек така ме зарадва. Освен, че ни представи якорудската народна носия Фейзула ни показа, че от нищо прави нещо или по-точно казано от нищото твори красота, която не само радва, но и говори. Нали знаете старите  керемиди, с които бяха покрити старите малки белосани къщички. Та Фейзула претворява тези керемиди и те приемат душа!

 
image

image

 

Те могат да се превърнат в неизменна част от нечий дом, създавайки радост и красота.

Празните бутилки, никому ненужни Фейзула може да превърне в едно малко бижу.

 
image

image

image

 

А на недооценените и стари антики Фейзула дава нов живот.

 
image

image

image

 

Какъв самороден талант само. Рисува невероятно!

 
image

 

Показа ни картините си, от които успях да заснема една малка част.

 
image

image

image


image

image


image

 

Той излива душата си и в стих, но до тях за съжаление все още не съм се докоснала.

Радостно му става на човек, когато се срещне със слънчеви хора, изпълнени с творчески кипеж, творци, които са едновременно и ценени, и недооценени, щом чудесните му платна стоят затворени в една папка и малко хора имат достъп до тях. 

 

image


image

image


image


image


image

image

image


image

image

 

А Фейзула е човек с талант, който не се страхува да се раздава и го прави от сърце. Радваме се, че се запознахме с този слънчев човек.

Друг енергичен и пълен с идеи човек, който иска да се развива туризма в Якоруда е Илиян Бучков. Той е хижара на старата хижа “Трещеник”. Съжаляваме, че не успяхме да се видим с него в района на хижата, а впоследствие се запознахме в Якоруда.

 
image

 

От него научихме, че е радетел на традициите и е изложил експонати от местната якорудска носия във фоаето на хижата, но ние го пропуснахме този момент. Нищо. Имаме повод да се завърнем отново в Якоруда и да му гостуваме в хижата, защото със сигурност има много неща за показване от красота на Рила и скритата и древна история, свързана с пребиваването на бесите в планината! Така, че ако изберете курорта Трещеник и посетете старата хижа и няма да съжалявате. Илиян прави интересни маршрути до слабо познати места.

Друг човек, с който ни беше приятно да се запознаем беше Светослав Похлупков, радетел за българското, който се е захванал с благородната мисия да работи с деца, като лятото ги учи да плуват и печелят състезания, а зимата да карат ски. Човек, любител на екстремните преживявания, който живее втори живот, но милее за Якоруда и за нейната история, за развитието на туризма и въпреки, че е имал възможност да работи извън България, той се е завърнал и е избрал да остане в България и да работи за нейното благо. И влага усилията си в най-висшето благо, а именно децата на Якоруда. Каква радост и израз на удовлетворение е да видиш усмивката в очите на децата! Негова снимка нямам, но прилагам една статия за него:
http://www.bgswim.info/index.php?t=1119

 

Но системата е такава, че има свойството да “орязва крила”. Въпреки това устремът към живот във всички тези хора, за които ви разказах в този постинг е налице. Те имат мечти и търсят тяхната реализация, въпреки пречките и трудностите. Искам да им пожелая от сърце успех и нека се разраства Якоруда, да хубавее и да посреща своите туристи, но да им показва и своите съкровища. По този повод човек трябва да цени дадено богатство и да влага в него, ако иска то да се развива. Но не винаги желанията на човек се припокриват с реалността. По този повод искам да “пратя поздрави” на кмета на Якоруда за големите дупки по използвания от туристите път от Юндола за Разлог и Банско, който вече 2-ра година не е мръднал и човек, тръгва с приповдигнато настроение на път, но попадне ли в кратера от ями започва да му се стъжнява денят... Дано следващата година, когато дойдем отново насам да ги няма тези проблеми по пътищата на община Якоруда. Единствените облагодетелствани от дупките по пътя са  многото домашни производители на мед, сладка и разни други вкусотийки от планината – гъби, боровинки, които предлагат своята стока край пътя и ако човек кара с висока скорост по-вероятно е да ги подмине. Друго, което мога да пожелая на Якоруда, (като човек който обича и се интересува от историята на съответното селище, което е посетил) е следващия път като дойда тук много бих се радвала, ако е оборудван музей, в който човек може да разгледа находките от Крепостта Калята, традиционни инструменти, занаяти от близкото минало на Якоруда, както и традиционното облекло на якорудчанина и якорудченката, а и от много други места и околности на Якоруда, за които аз не зная. И се питам каква е ползата за Якоруда да се разработва крепостта, да се правят разкопки, като всички ценни находки отиват в НИМ в София. С какво ще бъде спечелен туриста за Якоруда?

Това са все въпроси, които мен специално ме вълнуват и затова ги изказвам на глас. И бих се радвала, ако има кой да чуе идеите на предприемчивите и будни якорудчани. Така, че от сърце желая доброто на Якоруда!




Гласувай:
34



1. yotovava - Такива хора трябват...
23.10.2012 23:19
Радостно му става на човек, когато се срещне със слънчеви хора, изпълнени с творчески кипеж, творци, които са едновременно и ценени, и недооценени, щом чудесните му платна стоят затворени в една папка и малко хора имат достъп до тях.
цитирай
2. анонимен - поп-арт
24.10.2012 09:33
Вероятно човекът е талантлив, но не се издигнал от нивото на примитивното занаятчийство, а там където се е опитал ещо друго, явно прозира плагиятството.
Контактите и образованието очевидно му липсват, типично за помашката общност в този район.
цитирай
3. zvezdichka - Здравей Валя!
24.10.2012 09:37
yotovava написа:
Радостно му става на човек, когато се срещне със слънчеви хора, изпълнени с творчески кипеж, творци, които са едновременно и ценени, и недооценени, щом чудесните му платна стоят затворени в една папка и малко хора имат достъп до тях.


Просто споделям своите впечатления от срещата ми с хора, които са докоснали сърцето ми по един или друг начин. Важното е човек да не е шамандура и да не се слива с мнозинството, защото тогава няма как да направи впечатление. А хората са уникални като същности и това именно спечелва човек. Уникалността във всяко едно отношение - и в природата и във взимоотношенията!
Благодаря ти за коментара!
цитирай
4. zvezdichka - Вероятно човекът е талантлив, но не ...
24.10.2012 09:54
анонимен написа:
Вероятно човекът е талантлив, но не се издигнал от нивото на примитивното занаятчийство, а там където се е опитал ещо друго, явно прозира плагиятството.
Контактите и образованието очевидно му липсват, типично за помашката общност в този район.


Анонимен примитивното занаятчийство както си се изразил загива, ако все още няма хора, които да го поддържат и предават на по младите, но явно по мои лични наблюдения очите на младите са обърнати в други посоки. Не познавам добре хората и района, имали сме няколко срещи, но важното е впечатлението, което са оставили в мен тези хора. Може би някои от тях не са напред с Интернет технологиите, но колко хора в България не живеят виртуален живот...? А населението там е смесено и за мен не е важно какъв е човек като етнос, а важното е да е Човек с главно Ч, а ако е и творец действа благотворно!
Благодаря за коментара!
цитирай
5. djud - "хората-злато "
24.10.2012 09:54
Много положителен постинг, благодаря ! Трябва повече да се пише за такива хора, за да надвием веднъж завинаги мрънкащите и вечно недоволни от всичко, на които целия свят им е длъжник !
Хубав и усмихнат ден ти желая ! И още много хубави срещи, които да споделиш с нас :)))
цитирай
6. tikoev - Колкото до картините, изкуството ...
24.10.2012 10:03
Колкото до картините, изкуството във всичките му форми е относително като понятие. Но в случая става въпрос за друго, което е много по-важно. Става дума за родопчани, които като добри, дружелюбни, трудолюбиви и гостоприемни хора няма други на света. Мисля, че всеки който по някаква причина, случайно или не, е останал за повече от един ден в Родопите го е разбрал. Уверен съм.
цитирай
7. анонимен - Санде: Поздравления за постинга!
24.10.2012 10:39
Тези хора не трябва да се подценяват. Примитивно е да се оценяват като примитивни и занаятчии.

Не може всички да завършат Художсетвената академия в София. Било поради липса на средства или по други причини. Но работят за изкуството и имат златни ръце и златни сърца.

А да се наричат презрително "помаци" отнякой ,много учен и с високо самомнение, какво е това?

Блгодаря ви за този топъл, човешки разказ. Природните красоти са нищо без хората, радват единствено слънцето, луната и звездите. Ще е добре и в другите си пътеписи да показвате хората, да им давате думата.
цитирай
8. prarodinata - Благодаря за хубавата среща, Ца...
24.10.2012 10:56
Благодаря за хубавата среща, Цанке! Хора като тях дават надежди, че българската кръв е силна и е в състояние да надмогне насилственото отродяване и вековното принудително отчуждаване от българската народност. Българщината умира много по-трудно, отколкото на някои им се иска и тъкмо, когато вече изглежда, че е изчезнала, свежи кълнове избиват изпод пепелищата...
Бъдещето е на българите и на изконната българска Вяра! И исляма, и християнството са просто прашинки на вятъра, в утрешния ден те никак няма да са актуални... за щастие.

Поздрави!
цитирай
9. goran - Цанка, картините на Фейзула наистина са любопитни :)
24.10.2012 10:59
На мен най ми хареса бялата жар птицата, а другите са много различни :)

Най-хубавото на творчеството е, че винаги носи много радост - първо докато го създаваш и после когато радваш с него другите :)

Живота е лично творчество - колкото повече го виждаме, ценим и разбираме, толкова по-здрави, способни и одухотворени ще бъдем всички :)

Поздрав най-сърдечен от София :)
цитирай
10. zvezdichka - Благодаря djud!
24.10.2012 11:17
djud написа:
Много положителен постинг, благодаря ! Трябва повече да се пише за такива хора, за да надвием веднъж завинаги мрънкащите и вечно недоволни от всичко, на които целия свят им е длъжник !
Хубав и усмихнат ден ти желая ! И още много хубави срещи, които да споделиш с нас :)))


За да е пълноценен човек е хубаво да има очи за доброто, красивото в този живот, защото именно позитивизма ще ни отведе на по-високо ниво, докато отчаянието, мрънкането гледа да забие погледа ни надолу!
И ще разказвам и за други срещи, само дето времето не ми достига.
цитирай
11. zvezdichka - Да и за гостоприемството tikoev!
24.10.2012 11:56
tikoev написа:
Колкото до картините, изкуството във всичките му форми е относително като понятие. Но в случая става въпрос за друго, което е много по-важно. Става дума за родопчани, които като добри, дружелюбни, трудолюбиви и гостоприемни хора няма други на света. Мисля, че всеки който по някаква причина, случайно или не, е останал за повече от един ден в Родопите го е разбрал. Уверен съм.


И за това става въпрос, а и в по-широк смъсъл за това как ще бъде приет човек, дали може да се почувства сред свои сред абсолютно непознати до този момент хора. Важно е отношението и дали човек е отворен към човека, защото в днешно време хората се затварят между четири стени и нямат доверие един към друг. А всичко е така, както го описваш и аз не един път съм го изпитала - става въпрос за родопчаните. И само да дам едно географско пояснение: Якоруда е град, който се намира между 3 планини - Рила, Родопите и Пирин в далечината :).
Благодаря за коментара!
цитирай
12. zvezdichka - Здравей Сашо!
24.10.2012 12:35
анонимен написа:
Тези хора не трябва да се подценяват. Примитивно е да се оценяват като примитивни и занаятчии.

Не може всички да завършат Художсетвената академия в София. Било поради липса на средства или по други причини. Но работят за изкуството и имат златни ръце и златни сърца.

А да се наричат презрително "помаци" отнякой ,много учен и с високо самомнение, какво е това?

Блгодаря ви за този топъл, човешки разказ. Природните красоти са нищо без хората, радват единствено слънцето, луната и звездите. Ще е добре и в другите си пътеписи да показвате хората, да им давате думата.


Твоите размишления не са ми чужди. И бих добавила, че занаятчиите са хора, които трябва да се гордеят, че са съумили да съхранят даден занаят във времето. Толкова уникални неща се загубват в нашата страна като знания със смърта на даден човек, че да те я яд като погледнеш даденото произведение и няка кой да ти каже как е направено.
И си абсолютно прав, че природата радва, но много по запомнящо е едно посещение, когато го има живия контакт, легендите, традициите, фолклора, споделения опит и пикантните истории, които човек може да научи. И напоследък ние го търсим в нашите пътувания. Интересува ни живота на хората от близкото минало и традиционното им облекло, т.е. носиите, характерни за дадения регион, занаятите. Така, че и занапред ще споделям :).
Благодаря за коментара!
цитирай
13. zvezdichka - Благодаря за коментара Мартине!
24.10.2012 13:49
prarodinata написа:
Благодаря за хубавата среща, Цанке! Хора като тях дават надежди, че българската кръв е силна и е в състояние да надмогне насилственото отродяване и вековното принудително отчуждаване от българската народност. Българщината умира много по-трудно, отколкото на някои им се иска и тъкмо, когато вече изглежда, че е изчезнала, свежи кълнове избиват изпод пепелищата...
Бъдещето е на българите и на изконната българска Вяра! И исляма, и християнството са просто прашинки на вятъра, в утрешния ден те никак няма да са актуални... за щастие.

Поздрави!


Интересни размишления имаш! Но нека България и българщината пребъдат!
Поздрави!
цитирай
14. zvezdichka - Благодаря ти приятелю за коментара!
24.10.2012 13:57
goran написа:
На мен най ми хареса бялата жар птицата, а другите са много различни :)

Най-хубавото на творчеството е, че винаги носи много радост - първо докато го създаваш и после когато радваш с него другите :)

Живота е лично творчество - колкото повече го виждаме, ценим и разбираме, толкова по-здрави, способни и одухотворени ще бъдем всички :)

Поздрав най-сърдечен от София :)


Много ми харесаха твоите разбирания и аз ги чувствам по същия начин. И хубавото в тези пътувания е, че човек има намира нови приятели в различни кътчета на България!
А Фейзула е широко скроен човек и има чувствителен поглед за нещата. А и възприятията му виждат един много красив свят, който е отразен и в картините му и не само в тях!
Поздрави!
цитирай
15. makont - Красота, Звездиче,
24.10.2012 17:32
оставили са душата и сърцето си. Усмивки и спокойна и красива вечер!
цитирай
16. sparotok - !
24.10.2012 19:01
Благодаря ти за хубавото послание! Рядко вече се пише за нещо положително, красиво и добро...а такива неща има в България. Човек само трябва да отвори очите и сърцето си.

Поздрави!
цитирай
17. анонимен - Защо не пускаш всички коментари?
24.10.2012 22:17
Написах ти един много хубав и истински коментар с възхита, а ти не го пусна..............
цитирай
18. magnoliya - Наистина Фейзула е талантлив, но е ...
24.10.2012 22:19
Наистина Фейзула е талантлив, но е невъзможно рисунките му да се оценят докато стоят в папките. Затова ми е приятно, че ни ги представи. Радвам се, че срещаш само такива положителни хора, дано да ги има повече и навсякъде!
Поздрави!
цитирай
19. zvezdichka - Здравей Анонимен!
24.10.2012 23:41
анонимен написа:
Написах ти един много хубав и истински коментар с възхита, а ти не го пусна..............


Одобрението на коментарите съм го сложила заради спам коментари на английски и руски, които препълват темите ми и трудно се трият. И не съм трила смислен коментар по тази тема. Не знам, но и в блога има доста бъгове напоследък. Съжалявам, но не съм прочела коментара ти, защото не съм го видяла...
А одобрените коментарите пускам, когато съм в блога. Но вечерно време почти не ми остава време за него...
цитирай
20. gabar4eto - zdr
24.10.2012 23:45
Blagodarq ti Canke -Blagodarq na Bog che vi ima .Malkoto mi priqteli koito sa a v tova chislo ste vie s Ivo i s tezi hora koito vi zapoznah , s koito obshtuvahte.Vidqhte che nqma nepriqzan , che nqma zloba , omraza ili zloradstvane -stremim se da badem grajdani na tozi prekrasen grad, koito e skatal s takava lekota i izqshnost mnogo ot tradicite na naselenieto.takiva komentari koito sa izpalneni sas zloba sas omraza te sa na hora koito ne mogat da varshat drugo nishto osven da zlobeqt te za toav sa i anonimni prikrivat sobstvenot si az , sashnosta si te sa bqgashtite hora i tqh en gi interesuva drugo nishto osven da kajat eto tova taka ili onova onaka ili tozi tova ili onzi onova ,no az znam che do kato ima takiva neveroqtni hora kato teb , kato Ivo kato Stefan -Balgariq vse nqkak si shte q bade .Oshte edin pat blagodaq za gostuvanieto i dogodina s Bojiqta milost koito e jiv i zdrav vi chakam otnovo .
цитирай
21. zvezdichka - Благодаря Майче!
25.10.2012 12:38
makont написа:
оставили са душата и сърцето си. Усмивки и спокойна и красива вечер!


Много точно си го казала, а и за да остави следа след себе си човек трябва да се научи да пише, рисува със сърцето си!
Поздрави!
цитирай
22. zvezdichka - Благодаря Павел!
25.10.2012 12:46
sparotok написа:
Благодаря ти за хубавото послание! Рядко вече се пише за нещо положително, красиво и добро...а такива неща има в България. Човек само трябва да отвори очите и сърцето си.

Поздрави!


Изненадах се, че имаше такъв интерес към темата, защото съм писала за абсолютно непознати хора и си мислех, че това няма да заинтригува блог обществото. Но точно тяхната инициативност, стремления и реализацията в различни области ме впечатли и мен самата и реших да разкажа за тях.
И си абсолютно прав, че човек може да срещне доброто на всяка крачка само трябва да има отворено сърце за него!
Поздрави!
цитирай
23. zvezdichka - Благодаря ти за коментара Магнолия!
25.10.2012 12:58
magnoliya написа:
Наистина Фейзула е талантлив, но е невъзможно рисунките му да се оценят докато стоят в папките. Затова ми е приятно, че ни ги представи. Радвам се, че срещаш само такива положителни хора, дано да ги има повече и навсякъде!
Поздрави!


Това също беше една от причините да покажа част от тая красота, с която се срещнахме чрез творбите на Фейзула. Той е от старото поколение творци, което явно все още не се е ориентирало към използване на интернет и наистина губи от това. Поне аз си мисля така.
А хубави хора човек може да срещне навсякъде. Само трябва да се оглежда за тях и те сами ще го намират :).
Поздрави!
цитирай
24. zvezdichka - Благодаря Нури!
25.10.2012 13:06
gabar4eto написа:
Blagodarq ti Canke -Blagodarq na Bog che vi ima .Malkoto mi priqteli koito sa a v tova chislo ste vie s Ivo i s tezi hora koito vi zapoznah , s koito obshtuvahte.Vidqhte che nqma nepriqzan , che nqma zloba , omraza ili zloradstvane -stremim se da badem grajdani na tozi prekrasen grad, koito e skatal s takava lekota i izqshnost mnogo ot tradicite na naselenieto.takiva komentari koito sa izpalneni sas zloba sas omraza te sa na hora koito ne mogat da varshat drugo nishto osven da zlobeqt te za toav sa i anonimni prikrivat sobstvenot si az , sashnosta si te sa bqgashtite hora i tqh en gi interesuva drugo nishto osven da kajat eto tova taka ili onova onaka ili tozi tova ili onzi onova ,no az znam che do kato ima takiva neveroqtni hora kato teb , kato Ivo kato Stefan -Balgariq vse nqkak si shte q bade .Oshte edin pat blagodaq za gostuvanieto i dogodina s Bojiqta milost koito e jiv i zdrav vi chakam otnovo .


Много се радваме, че успяхме да разгледаме Якоруда и се запознахме с будни и търсещи хора, които наистина милеят за града! Благодарим и за гостоприемството! Живот и здраве ще дойдем и някой друг път - обещали сме на Илиян да му се обадим и да ни разведе из Рилските древни простори :). Ще се радвам и следващия път, когато дойда в Якоруда да видя че този град се развива в положителна посока, че има промени.
Поздрави!
цитирай
25. priqtel12 - Здравей, Цане!
27.10.2012 21:22
Прочетох с интерес написаното. Да са живи и здрави тези хора.
Поздрави!
цитирай
26. zvezdichka - Благодаря Иве!
28.10.2012 16:10
priqtel12 написа:
Прочетох с интерес написаното. Да са живи и здрави тези хора.
Поздрави!


Радостно е, когато човек се запознава с такива хора и просто споделям. И знам, че тази среща с тях няма да е единствената!
Поздрави!
цитирай
27. alexs - Браво чудесно представяне! П...
29.10.2012 23:50
Браво чудесно представяне!
Поздрави!
цитирай
28. zvezdichka - Благодаря Алекс!
01.11.2012 01:43
alexs написа:
Браво чудесно представяне!
Поздрави!


Във всеки един град има хора, които се отличават от мнозинството със своята уникалност, идейност, търсения, стига само човек да има отворени сетива и да търси да се срещне с тях, а понякога и те сами го намират :).
Поздрави!
цитирай
29. demograph - Браво Звездичке
29.01.2014 02:41
Не свършват красивите хора из нашите краища. Те няма нужда да се издигат до "висините" на изкуството когато душата им поиска да се излее. Наивната красота е чист извор...жива вода. Да си жива и здрава и ти и истинските хора които си намерила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816887
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031