Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2011 17:55 - Тоня Борисова – За живата памет и нейния глас
Автор: zvezdichka Категория: Други   
Прочетен: 9868 Коментари: 11 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg







Не мога да остана безмълвна към посланието на Тоня Борисова, една талантлива поетеса, която познавам от стиховете, които съм чела във Фейсбук. Но думите й отекват някъде дълбоко и в моята душа. Те са част от мен самата и затова си позволявам да ги публикувам в блога си, за да стигнат до повече хора, които милеят за България, за живата памет, която вика и търси корена си, търси български души в които да оживява! Прочетете я. Нейните думи могат само да насърчат човек!

 

Копирано от страницата на Тоня Борисова във Фейсбук:

 

„Приятели - близки и далечни, познати и виртуални,

 Нека Новата 2012 година ви донесе повече радост, поводи за гордост и самочувствие, удовлетвореност от постигнатото и нови надежди за добро!

 За мен тя ще бъде юбилейна - 60 лазарника в пръстен ще свие в душата ми.

 По този повод споделям с вас предговора на една написана отдавна, стотици пъти представяна на живо като спектакъл книга, която все още не е издадена.

 Ще съм благодарна на онези, които помогнат тя да стигне до българите по света, където и да са. За да знаят и помнят, че:

 "Щом корена си носим в жива памет,

 ще бъде Българско - додето свят светува!"

 

 Приятели,

 Мога да ви наричам така, нали? Щом сте се навели да пиете вода от моите кладенци, значи си приличаме, свързва ни нещо съкровено и голямо: една любов, болка и надежда – БЪЛГАРИЯ! Благодаря ви, че ви има!

 Тази книга е моя прозорец към вас – малък, джамлия пенджер на родова къща. Има ли я или няма вече, помним ли я или никога не сме прекрачвали прага й – все едно: от нея е тръгнал коренът ни, пазим я в паметта на кръвта си и това ни прави БЪЛГАРИ!Независимо къде сме родени и раснали!

 Някои от стихотворенията са писани отдавна – когато трябваше да се внимава за всичко, а темата за РОДОЛЮБИЕТО бе опасна, не по-малко, отколкото днес. Опасна и затова - запазена територия за... ИЗБРАННИЦИ! Десет години книгата стоя заключена с възбрана за издаване. Но СЛОВОТО бе вътре в мен: дадох му своя глас и образ, направих го живо на сцената – от град на град, повече от 35 години, в над 650 пъти стиховете ми от спектакъла "Жива памет" от проекта: "Пътеки към душата на България" звучат от сцените на България и в чужбина, преплетени с великолепието и необятната хубост на нашия уникален фолклор - дошли от вековете песни и вихрени танци в изпълнението на именити български майстори и съвсем млади дарования. Така – заедно, млади и стари, сеем в народната нива ПАМЕТТА ЗА БЪЛГАРСКОТО; та да не запустява, удушена в бурените на безразличието и за да е щедра ДУХОВНАТА трапеза на внуци и правнуци!

 Със свой глас изказах обичта си към България, а ВРЕМЕТО нека бъде мой съдник!

 Винаги ме е вълнувала темата за ПАМЕТТА - за материалните и духовните й измерения, за мерките, с които я теглим върху непознаващата покой везна на РАЗУМА и ЧУВСТВАТА. За човешката ПАМЕТ и хилядите й следи, които щрих по щрих рисуват сложната, полифонична и пъстра картина на всемирната ИСТОРИЯ.

 С благоговение заставам пред ДЪРВОТО НА ЖИВОТА – мост между земно и небесно, между минало и бъдеще. Една алегория на БЕЗКРАЙНОСТТА, в която се оглежда космическата необятност на ПРОСТРАНСТВОТО, ВРЕМЕТО и ЧОВЕКА.

 Често се питам: усещаме ли се ние като частици от Мирозданието на ЖИВОТА? Преоткриваме ли у себе си чертите, характера, уменията, способностите на предците? Как доизграждаме същността на човешката многостранност - нали сплетени на възел в нашите гени живеят ВЕЛИКОТО и ЖАЛКОТО, ТЛЕННОТО и БЕЗСМЪРТНОТО? Осъзнаваме ли МИСИЯТА да бъдем част от ПЪТЯ към БОГА?

 Малцина си задават подобни въпроси. Милиони люде днес живеят в клетката на мизерно духовно пространство и се борят за физическо оцеляване. ВРЕМЕТО ни е белязано с пустота и духовна безпътица. И сякаш иде краят на Света!

 Но ако се огледаме внимателно, ще видим по огромното Дърво на Живота струпеите на преодолени вече в РАЗВИТИЕТО периоди на болки. Всеки от тях се е превърнал в нов клон, дал е начало на ново качество!

 Трябва да се учим ДА ЧУВАМЕ ГЛАСА НА ПАМЕТТА! И ДА ВЪЗПИТАВАМЕ ДЕЦАТА -ДА СЕ ВСЛУШВАТ В НЕГО! Често Листата се опълчват срещу корените и стъблото, а не могат без тях! Неотменим Диалектически закон - ОТРИЦАНИЕ НА ОТРИЦАНИЕТО!

 Имах щастието мой спътник в живота и изкуството да бъде един голям творец - режисьор-операторът Александър Борисов. С него успяхме да заснемем 45 филма за красотите на Българската природа и великолепието, пъстротата и уникалната прелест на БЪЛГАРСКОТО по фолклорни събори и фестивали; да запечатаме образите и гласовете на хората, съхранили традициите на предците; да срещнем зрителите с изкуството и мъдростта на велики съвременници, на големи Българи. Да представим достойно своите документално-художествени филми на международни фестивали и да се завърнем с награди...

 Бих искала да споделя с вас, приятели, своето огорчение, че подобни филми все още нямат шанс да бъдат откупени от българските телевизии и да стигнат до хората - бюрократични спънки, оправдания за липса на пари...Без да се мисли за пропуснатото време и възможност да изтрием поне малко от сивотата и безличието на бездуховността; да предпазим душите на децата и младите хора от нихилизма и отчуждението от родното, от Българското!

 Десетилетия, като Миткалото обикаляхме с книгите си, филмите и спектаклите из земята Българска все с дълбоката вяра, че този наш днешен отчаян и потънал в равнодушие към собствената си история и съдба народ, ще се вгледа в душата си, ще се вслуша в гласа на родовата си и историческа памет, ще се познае, стресне и стане отново себе си! Може и да е наивно за някои, може, но зная от мъдрата си баба Нанка: " Речната вода и най-острите камъни оглажда с благост и търпение!". Вярвам, че когато повече станат орачите и сеячите в нивата на Българския Дух, които с търпението на речната вода - дума по дума, багра по багра, звук по звук ще връщат в паметта и душите на днешните българи съзнанието им за национално достойнство, те ще вдигнат глави и със самочувствие ще тръгнат през изпитанията на бурното ни глобално и безгранично време.

 Позволих си да цитирам откъси от дикторския текст на сценариите на авторския ни филм "Жива Памет" от Проекта: "Пътеки към душата на България", на който посветихме десетилетия труд, обич и средства...Не за друго, а за да достигнат до повече българи истините за нас самите, като народ с дълбоки корени и потенциал за велики постижения в полза на човечеството. Просто трябва да извървим пътя към СЕБЕПОЗНАНИЕТО и СЕБЕУВАЖЕНИЕТО. Да си ПОВЯРВАМЕ и ЗАОБИЧАМЕ ПОМЕЖДУ СИ!

 

 Из "ЖИВА ПАМЕТ" - поетична книга-спектакъл и художествен филм.

 

 "Могъщо и вековечно е Родовото дърво на Българския Дух! Космическа е изначалната му същност и велика историческата мисия: да разпръсква семена надлъж и шир, да облагородява света със силата, мъдростта и красотата на безсмъртния си ген!

 Древна и силна е българската кръв!

 Из криволиците на съдбовни пътища, през бродовете на изпитания и беди, от каменната твърд на Балканите до Таримската котловина и планината Имеон в Азия, през необятните степи на Волга, Кама и Кубан до снежните върхове на Кавказ и Урал; в Дунавската житница и Панония; край Охридското езеро и галещия бриз на Бяло и Черно море, дедите ни, под езика си са пренасяли чудодейните семена на това изумително Дърво на Живота, за да пуска то дълбок, як и жилав корен в нови земи, да създава цивилизации и култури! Да расте столато дори на камък, да устоява на яростни суховеи и поразяващи мълнии; да въззема високо в небесата възлести клони и разлиства огромна корона, отрупана с щедри плодове, звъннала от песен!

 Да пази жива Паметта за Българската ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО и СЛАВА!

 За да я има и пребъде БЪЛГАРИЯ!"

 

 ..."Хилядолетна е народната Памет! Тя живее съхранена в стародавни традиции и обичаи, в пъстротата и великолепието на неповторимия ни, уникален с разнообразието си фолклор.

 Толкова хубост и мъдрост има в нашите песни, в простотата и съвършенството на чардаклиите къщи, в сътвореното с вещна и любов от предците! Време е да отворим раклите и сърцата си. С тази самобитна и щедра на багри култура имаме право да се гордеем и вървим през света със самочувствието на негови граждани!”

 ..."Както от едно дърво гора не става и от едно зърно, брашно за погача няма да смелиш, тъй всички заедно сме БЪЛГАРИЯ! Където и да сме по света, ако се усещаме частица от огромната къделя на БЪЛГАРСКОТО и запридаме в сърцата на деца, внуци и правнуци здравата нишка на Българския Дух, те неусетно ще се превръщат в живи пътеки към безсмъртната Душа на БЪЛГАРИЯ!"

 

 ...„Нека заедно да преминем през дълбоките, тайнствено-неразгадаеми пластове, през които достига до нас живата вода на историческата ни и родова Памет! Всяка капка от нея е СЕБЕПОЗНАНИЕ, в което откриваме пътищата към Бъдещето!"

 ..."Колкото и да е трудно днес, мило за драго трябва да даваме, но да овардим чисти кладенците на на Родолюбието – да пием като причастие светлината им, да я предаваме на деца и внуци по нишката на Живота, за да я има БЪЛГАРИЯ!”

 „Бих искала да вярвам, че камбаната на Паметта ни не е заглъхнала, че тя още може да буди и зове към ДОБРОТА и ЧОВЕЧНОСТ, към ВЯРА в духовните ценности. Дано не допуснем тревата на забвението да ги погребе в душите ни!”

 „Боли ме, че хиляди млади българи се разлетяха по света ответи от гурбетчийски ветрове. Не ги упреквам – всеки има право да търси ЩАСТИЕ! Но се моля – да носят в себе си живия светлик на българското самосъзнание и вървят по дългите пътища на голямата Божия земя с БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО! Тогава жаждата им ще ги връща при кладенеца – тук, да се огледат и пречистят, да се познаят и усетят БЪЛГАРИ! И притчата за Кубратовата тайна ще сплита на възел съдбите, ще дава всекиму сила и самочувствие. И правото да усещат себе си – пътека към душата на БЪЛГАРИЯ!

 Към голямото УТРЕ се тръгва от далечното и незабравено ВЧЕРА.””

 

Присъединявайки се към тези богувдъхновени думи на Тоня Борисова искам да ви честитя Новата 2012 година!

Искам да ви пожелая да бъдете живи въглени, които се разпалват за родното, тачат го в сърцата си и търсят да го възраждат в своите домове и семейства. Пазете България в сърцата си! Нейната хубост нека не престава да ви очарова и през новата година! Желая ви да я преоткривате, да преоткривате любовта в сърцата си и да се изпълвате със светли мисли, изпълнени с надежда и топлина!

Бъдете здрави и щастливи!

Запазете своите красиви мигове в живота и го направете по-красив!

Желая ви една плодородна и благоуспешна година!

Весели празници!

Бъдете благословени!

 

/п.п. и искам да се извиня, че не ми остава време лично да вляза в блоговете и да ви поздравя.../




Гласувай:
18



1. magnoliya - Ех,
30.12.2011 22:00
и аз много рядко влизам в блога си.
Поздрави за поста, разплака ме!
Приятно посрещане на Новата високосна 2012 година!
Желая тя да ти донесе всичко онова, за което си мечтаеш!
цитирай
2. ckarlet - Трогна ме с постинга си, Звездичка! ...
30.12.2011 22:21
Трогна ме с постинга си, Звездичка! Дано повече хора го прочетат, за да се насладят на невероятното послание, което носи!

""Колкото и да е трудно днес, мило за драго трябва да даваме, но да овардим чисти кладенците на Родолюбието – да пием като причастие светлината им, да я предаваме на деца и внуци по нишката на Живота, за да я има БЪЛГАРИЯ!”
Дано успеем да го изпълним!

Весели и много щастливи празници на теб и прекрасното ти семейство! Продължавай да ни радваш и през новата 2012 година с прекрасните си постинги!
цитирай
3. zvezdichka - Така е за момента,
30.12.2011 22:23
а и когато човек има разностранни интереси...

magnoliya написа:
и аз много рядко влизам в блога си.
Поздрави за поста, разплака ме!
Приятно посрещане на Новата високосна 2012 година!
Желая тя да ти донесе всичко онова, за което си мечтаеш!


Благодаря ти Магнолия за пожеланието!
Просто и мен ме развълнуваха мислите на тази сърдечна жена и реших да ги споделя в блога си!
Весело посрещане на Новата година! И нека да е спорна, изпълнена с добри и желателни за теб неща!
цитирай
4. zvezdichka - Благодаря ти Скарлет!
30.12.2011 22:26
ckarlet написа:
Трогна ме с постинга си, Звездичка! Дано повече хора го прочетат, за да се насладят на невероятното послание, което носи!

""Колкото и да е трудно днес, мило за драго трябва да даваме, но да овардим чисти кладенците на Родолюбието – да пием като причастие светлината им, да я предаваме на деца и внуци по нишката на Живота, за да я има БЪЛГАРИЯ!”
Дано успеем да го изпълним!

Весели и много щастливи празници на теб и прекрасното ти семейство! Продължавай да ни радваш и през новата 2012 година с прекрасните си постинги!


И аз се надявам да стигне по повече сърца това чудесно послание!
Весели празници и за теб и семейството ти!
Здраве, щастие, сполука, много любов и сбъднати желания ти желая!
цитирай
5. tota - Мила Цанка,
31.12.2011 07:01
Сякаш една майка ни е родила, та ние мислим еднакво му, по един и същи начин болеем за България и нейното утре!
Поздрави за всичко, написано тук! За българският дух, който живее във всяка изречена дума и песен!!
Тя ПАМЕТТА за корените докато я предаваме от поколение на поколения БЪЛГАРИЯ ще пребъде!!
Здраве, топлина, добрина, успехи, щастие - всичко на куп през Новата 2012 година!!
Весело посрещане на Новата 2012 година!
цитирай
6. zvezdichka - Нека пребъде Ати!
31.12.2011 10:46
tota написа:
Сякаш една майка ни е родила, та ние мислим еднакво му, по един и същи начин болеем за България и нейното утре!
Поздрави за всичко, написано тук! За българският дух, който живее във всяка изречена дума и песен!!
Тя ПАМЕТТА за корените докато я предаваме от поколение на поколения БЪЛГАРИЯ ще пребъде!!
Здраве, топлина, добрина, успехи, щастие - всичко на куп през Новата 2012 година!!
Весело посрещане на Новата 2012 година!


От нас зависи и доколко любовта към родното пуска корени в душите ни! Ако е така ние няма да останем безмълвни, а всичко, което научаваме, което попада в полезрението ни относно нашия фолклор, относно нашите традиции, относно изконния Български дух ще търси да излезе от нас и да го предадем на поколенията. Дай Боже да има отворени уши и очи, които да чуват и виждат и сърца, които да попиват!

Благодаря ти за хубавите думи! Знаех си, че ако прочетеш тия редове ще коментираш, защото и аз съм забелязала, че много общи неща ни вълнуват или неща на които откликваш и ти вълнуват и моята душа.
Поздрави!

Желая ти весело посрещане на Новата Година! И най-важното нека тази година бъде изпълнена с много любов, здраве, щастие, радост, вълнение, и добри дела, които да стоплят душата ти!
цитирай
7. alexs - Честита нова година Звездичке ! С ...
01.01.2012 09:14
Честита нова година Звездичке ! С пожелания за много Щастие Радост и Здраве !
Чудесно послание на Таня Борисова да пазим родните традиции и фолклор!
цитирай
8. lotos16 - За много години, Звездичке!
01.01.2012 13:26
Да е пълен домът Ви с обич и топлина!
цитирай
9. erato7 - За много години, Звездичке - здрави ...
02.01.2012 16:04
За много години, Звездичке - здрави и мирни!
цитирай
10. georgibogdanow - Честина Нова Година, Звездичке,
02.01.2012 16:38
нека донесе още повече здраве, уют и любов в дома ти и да не спира да те изненадва с нови и интересни предизвикателства... А ти от своя страна да разказваш все така редовно за твоите стъпки по пътеката на българщината :)

Поздрави!

Георги
цитирай
11. zvezdichka - Благодаря ви приятели!
03.01.2012 14:41
Алекс, Павлинче, @ерато, Георги за наричанията и хубавите пожелания - за много години - здрави и мирни! Да бъде!
Бъдете благословени!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816964
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031