Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2009 12:59 - 100-годишнина на църквата в село Острица
Автор: zvezdichka Категория: Други   
Прочетен: 14835 Коментари: 26 Гласове:
11

Последна промяна: 20.10.2009 13:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Този уекенд гостувахме на свекървата в село Острица, Русенско. От нея разбрахме, че в понеделник на 19.10.2009г. ще честват 100 години от построяването на храм “Св.Иван Рилски” в селото. Имах желанието да разгледам църквата, но не знаех дали ще бъде отворена, защото както разбрах от местните хора тя се отваря само за празник или погребение и поп в църквата идва много рядко, защото държи още няколко села. За наше щастие видяхме, че църквата свети.
image

image


image

image
Три възрастни жени и един мъж се грижеха да почистят храма, да осигурят дърва за печката, тъй като в понеделник щели да дойдат свещенници от Русенската митрополия, за да отслужат служба и да почетат 100-годишнината на църквата. Това, което разбрах от мъжа е, че до 1900г. селото е било турско и тук се е издигала джамия. И през 1900г. започват да строят църква върху основите на джамията. Камбанарията са я лели руснаци в задния двор на църквата и общо взето е построена от местното население. Нямам информация за историята на тази църква, освен, че е завършена 1909г. И иконите в нея са дарение от бай Иван от село Езерче.
Това, което ме впечатли в образите на светците и царете е тяхното излъчване и дрехите, с които бяха облечени. От тях струеше мекота и благост, а в същото време излъчваха достолепие и величавост. Тази църква беше изрисувана с много любов. Много интересно ми стана човекът, който ги е изографисал върху платното какво е ползвал като първообраз, че е успял така добре да ги изобрази. Мога само да кажа Слава Богу, че талантливи и благочестиви хора са живели по нашите земи и са били вдъхновявани, за да творят и изливат, това, което е било заложено в същността им.

image

image

image

image

image

image

image

image
 

image


image
 

image

Образът, който беше изрисуван върху купола на църквата се отличаваше от останалите икони. В него съзрях много сила, строгост и справедливост. От него струеше светлина. Той стоеше отгоре като безмълвен пазител, вдигнал ръка, за да благослови своите деца и милеещ за всичко в този дом и наблюдаваше... Около него имаше надпис, който успях да разчета, когато видях снимките, а именно:

“Свят, Свят, Свят Господ Саваот, Изполнил небо и земля, Слава Твоей. Осанна во Вишних, Благословен Грядий во имя Господне, Осанна во Вишних”.

image

Възрастните жени споделиха, че сами се грижат за църквата, боядисвали са я преди време. Като им предложих да ги снимам за спомен, те така се зарадваха и оживиха.
image
Това, което зееше като черни дупки най-отгове въврху иконостаса бяха празните места на откраднатите икони. Църквата няма възможност да опази светините си от находчивите и нагли крадци. На няколко пъти са влизали и ограбвали църквата. Иначе мъжа разказа, че е имало много комисии от страна на държавата и митрополията, които са оглеждали и измервали и са обещали да я стегнат.
А и селото се обезлюдява като цяло. И явно малка част от хората имат необходимост да посещават Божия дом в днешно време. То като няма и свещеник, който да се грижи за него и да милее за хората в това село...
             image
Това беше моя разказ, за църквата, която разгледах в съботата преди празника и която макар и селска успя да ме впечатли и реших да разкажа за нея.




Гласувай:
11



1. ninaantonova - Трябва повече хора да правят това което правиш ти!
20.10.2009 13:20
Ти ни запознаваш с Нашата България, по един собствен и своеобразен начин, ти ни предаваш всичко което си видяла, толкова автентично, че едва ли има друг, който го прави толкова изтънчено, с много любов и всеотдайност. Използваш най-дълбоките и силни думи и изрази от българския народен език, близки до сърцето, че няма как да не впечатли и най-отдалечения от себе си човек. Благодаря ти, благодаря на Бог, че те познавам, макар и виртуално, Благодаря, че те има и мога да се докосна до непознатото чрез твоята душа. Слънчев ден, в Шумен е такъв. :)
цитирай
2. zvezdichka - Благодаря ти Нина!
20.10.2009 14:43
Това, което са видели сетивата ми, това, до което се е докоснала душата ми - това мога да споделя и знам, че то е живо, защото е свързано с моите преживявания. Нали затова сме уникални хората, за да може всеки да извади това, което е в него самия, това, което го движи или впечатлява или преживява :). И всеки е скътал различни съкровища в себе си. Важното е да ги открива и развива. А човешката душа е едно съкровище бих споменала и на много неща може да научи своя притежател!
Прегръщам те виртуално!
цитирай
3. анонимен - борис Благодаря
20.10.2009 15:43
Много е тъжно,че хората в България нямат нужда от църква,нямат нужда да кажат "Господи прости греховете ни'Това е най-страшният остатък от комунизмът.Иначе материалът за църквата е мн.добър.
цитирай
4. cornflower - Не съм виждала
20.10.2009 16:38
толкова живи икони в изоставена църква.
Бог ни чака да прогледнем...
цитирай
5. zvezdichka - Борис наистина
20.10.2009 16:54
е тъжно, че хората нямат нужда от Бога и от неговата милост в днешно време и разпиляват талантите си в търсене на цаки, за да водят пълноценен живот! Но в човек винаги ще има една празнина, едно място, в което ще усеща липса на любов, недооцененост... Но човек сам търси своето щастие и бяга в посоката, която е преценил, че е добра за него и правилна...
Благодаря за коментара!
цитирай
6. zvezdichka - Нали Люба...
20.10.2009 17:02
и мен ме впечатлиха образите на светците от иконите. Особено излъчване имат и аз съм се опитала да го опиша така, както съм ги усетила. Господ е близо до всеки от нас, стига човек да го търси и да иска мъдрост от Него, за нещата, които са му трудни. А дори и да е благодарен за живота, който живее и за нещата, които познава в него независимо дали бърка или побеждава в даден момент. Просто е важно човек да си задава въпроси и да търси отговори...
Господ да отваря сетива в теб за непреходните и ценни неща, които могат да обогатяват живота ти!
цитирай
7. martosh - Успя да ме трогнеш :)
20.10.2009 17:15
Хората там се радват на толкова малко, една снимка им е донесла усмивката, скромността краси човека и му дава радост очевидно :)
цитирай
8. zvezdichka - Наистина martosh,
20.10.2009 17:34
колко малко му трябва на човек :). А и жените с радост ни разказаха това, което знаеха и като им предложих да ги снимам взеха, че свалиха кърпите от главите си, засуетиха се, искаха да изгглеждат добре на снимката :). Но и снимката с тях стана много хубава :)
цитирай
9. martosh - малко но качествено
20.10.2009 17:46
Въобще хората по такива места са достойни да се наричат хора, защото тяхните желания се различават от наще, не искат лаптопи коли мотори работят си работата със смирение, а щом и косите са си разпуснали тая снимка значи много за тях.Сигурно ще се радват да разберат колко хора са узнали за тях :), добра работа си свършила, и ако минаваш натам им кажи че са в интернет на първа страница :), или им пиши:)
цитирай
10. анонимен - благодарности за твоя разказ
20.10.2009 21:24
благодаря ти, може би това са местата, където живеят истинските хора
цитирай
11. lotos16 - Благодарност и от мен!
20.10.2009 23:20
Правиш ме съпричастна на твоето изживяване, а аз се радвам, че има млади хора като теб, които да си създадат радост от една църква или от едно пътуване през Искърския пролом.
А за вярата в Бог - всеки вярва в нещо, трябва да имаме надежда за по-добро бъдеще.
Моето поколение го възпитаваха пионерска и комсомолска организация в атеизъм и е трудно след 20-30 годишно промиване на мозъка да стигнеш до Бог. Което не ни пречи да се помолим...
цитирай
12. zvezdichka - Достойни и качествени
21.10.2009 10:22
хора martosh човек може да открие на различни места - си мисля аз. А че от значение е и средата в която израства човек е несъмнено - какво попива, с какво се закърмва... А и щом жените са имали отношение към църквата и се грижат за нея, когато е необходимо, това също говори за хората. И най-важното е вътрешната красота, която можеш да откриеш в един човек, излъчването му, а също ако разбереш и подробности и от живота му.
А когато имаме път натам ще им предам чрез моята свекърва поздрави и че много хора са видели църквата им. А в нета като потърсих информация за това село беше много оскъдна, а за църквата нямаше никаква...
цитирай
13. zvezdichka - Благодаря за коментара анонимен!
21.10.2009 10:26
Истински хора е силна дума. И те не винаги са в челните редици на нашето общество. Много често те дори остават скрити от полезрението ни и едва когато имаме жив контакт с тях можем да ги предусетим, да се докоснем до същността им. Но това, което знам, че общуването с истинските хора може само да обогати човек!
цитирай
14. martosh - :)
21.10.2009 10:40
Така е както мислиш.Важна е красотата на душата останалото идва от самосебе си с течение на времето, защото външността е израз на душата.Скромността краси човека са казали хората, тая красота може всеки да види у скромния човек.
цитирай
15. zvezdichka - Благодаря ти Павлина!
21.10.2009 10:49
Всеки човек намира своите малки радости - един в едно, друг в друго. Важното е да намираме радост и удовлетворение от живота си днес, от нещата, до които се докосваме и които могат да проговорят на вътрешното ни естество :). И да имаме широко отворени очи за всичко, което ни заобикаля, и най-вече за творчеството, което е проява на вдъхновение свише и което и нас може да докосне и вдъхнови.
А безпорно искрената молитвата е тази, която ни проправя пътека към Бог.
цитирай
16. zvezdichka - Прав си martosh,
21.10.2009 11:08
Красотата човек я вижда и я отразява. Нали знаеш приказката, че това, което приема човек това и изобразява. И си много прав, че "външността е израз на душата". И скромността наистина краси човек, но човек трябва да има и достойнство и да не се оставя да го мачкат...
цитирай
17. martosh - Хм, зависи от гледната точка
21.10.2009 12:25
Не зная какво имаш в предвид по това да те мачкат.. някой път е един приятен масаж за човека да го потъпчат малко, това е много широка тема за тъпченето и мачкането :), някой път ще напиша моето мнение по въпроса.Но в крайна сметка всяко нещо за да се сметне за вярно трябва да се провери и на практика,а моята практика е много бедна за сега.
цитирай
18. zvezdichka - Имай търпение!
21.10.2009 13:06
Всичко в този живот е практика и опит, а тя ни обогатява :).
А за мачкането човек трябва да има собствени позиции и да ги отстоява и да не се примирява, ако се сблъска с някой видимо по-силен от него.
цитирай
19. compassion - Мила Звездице,
21.10.2009 13:56
така красиво и одухотворено както пишеш ти и най-малкото камъче на плажа ми се струва многозначещо, и обикновената икона започва да ми говори. Затова обичам да идвам при теб. Имаш дух и плам, очи и сърце в едно.
цитирай
20. zvezdichka - Твоят коментар
21.10.2009 14:24
ме омилява и усмихва вътрешно.
Благодаря ти Руми! Прегръщам те мила!
цитирай
21. анонимен - cornflower
28.10.2009 23:11
е толкова прав/а/...

Благодаря за прекрасния репортаж, а това светлосиньо е страхотно, в църквата. И наистина иконите са невероятни... и жениците : )

П.
цитирай
22. zvezdichka - И аз съм на
05.11.2009 14:35
същото мнение П. Благодаря ти за коментара, а светлосиньото е някак неспецифично или аз по-рядко съм го срещала в църкви, но наистина се вписва добре в обстановката :). А жениците, както умалително си се изразила, те наистина са много мили :)
цитирай
23. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
01.01.2010 22:06
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
24. анонимен - Моето село!
06.01.2010 14:32
Това е моето село!През лятото с моите приятели се опитваме да създадем различни програми за благотворителност и забавление на жителите в селото! Ние може да сме малки на по-старите ни се радват и се гордеят с внуците си! Когато бях по-малка,си спомням, че вцърквата цареше живот ,хората приготвяха ястия за празниците
цитирай
25. zvezdichka - Да Джули,
06.01.2010 21:32
имаш разрешението ми! Това е нещо ново за мен, явно си започнала нов проект :), и това е хубаво между другото! Явно имаше нужда в тази област.
цитирай
26. zvezdichka - Нали е мило
06.01.2010 21:41
анонимен да видиш селото си отново. Най-малкото събужда спомени. Радвам се за това, което пишеш и че имаш желание да се погрижеш по някакъв начин за по възрастните хора в селото, защото и те имат нужда от внимание и най-малкия жест може да ги зарадва :).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816728
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031